In tegenstelling tot wat de Kamer van Koophandel (KvK) vorige maand meldde, konden veel meer zzp’ers vorig jaar juist makkelijker aan opdrachten komen.

Dit schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer over het onderzoek van de KvK.

De KvK concludeerde een week geleden dat 122.000 zelfstandigen in 2016 vaker dan het jaar ervoor hebben meegemaakt dat een opdrachtgever liever geen zzp’er meer inhuurt.

Maar in een eigen analyse van hetzelfde onderzoek ziet Wiebes dat een grotere groep zzp’ers (150.000) dat juist minder vaak hebben meegemaakt.

Nuance

Ook nuanceert Wiebes de uitkomsten van het KvK-onderzoek op de punten van het vinden van werk en het inschakelen van een tussenpersoon.

Het klopt dat 109.000 zzp’ers het afgelopen jaar vaker moeite hadden om aan nieuwe opdrachten te komen vergeleken met 2015, maar daar tegenover staan 204.000 zelfstandigen die hier juist minder problemen mee hadden.

Hetzelfde beeld is te zien bij het gebruik van tussenpartijen, zoals een payrollbedrijf. Uit het KvK-onderzoek blijkt dat ruim 100.000 zzp’ers ervaren dat opdrachtgevers in 2016 vaker willen werken met zo’n tussenpartij ten opzichte van 2015. Terwijl twee keer zoveel zelfstandigen aangeven hier minder mee in aanraking komen.

“Uit deze onderzoeksresultaten is af te leiden dat het aantal zzp’ers waar het beter mee gaat groter is dan het aantal zzp’ers waar het minder goed mee gaat”, schrijft Wiebes.

Completer beeld

De cijfers die Wiebes aandraagt, zijn niet in het KvK-onderzoek opgenomen. Een woordvoerder van de KvK laat weten dat ze dit wel beter hadden kunnen doen om een completer beeld te geven.

De reden dat niet alle uitkomsten zijn opgenomen, is omdat een deel van de zzp’ers die niets merken van een verslechterde situatie ook niet zocht naar werk. Als je niet op zoek bent naar nieuwe opdrachtgevers, weet je ook niet of er minder vraag is naar werk, aldus de KvK-woordvoerder.

Ook Wiebes plaatst een kanttekening bij zijn nuancering en stelt dat het gaat om zzp’ers die mogelijk al voldoende opdrachten hebben en om die reden ook niet op zoek zijn naar werk, aldus de bewindsman.

Nieuwe wet

Of de onzekerheid die werkzoekende zzp’ers ervaren komt door de nieuwe zzp-wet (Wet DBA) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, is niet bekend. Wel blijkt uit andere onderzoeken dat opdrachtgevers huiverig zijn om zelfstandigen in dienst te nemen. Zij vrezen voor boetes en naheffingen.

Wiebes probeert die onzekerheid weg te nemen door de wet tot in ieder geval 2018 niet te handhaven. Alleen kwaadwillenden die met opzet de regels overtreden, worden gestraft. Volgens het ministerie van Financiën gaat het op dit moment om zeven opdrachtgevers die mogelijk misbruik maken van de Wet DBA.

 

Bron: NU.nl