Zelfstandigen Bouw wil in de bouw een proef met een alternatief voor de Wet DBA. Een proef waarin ook de Zelfstandigenrekening wordt meegenomen, een rekening waarmee zzp’ers belastingvriendelijk geld opzij kunnen zetten voor onder meer arbeidsongeschiktheid, pensioen en slechte tijden

“Wij zijn hierover in gesprek met een groot aantal partijen in de bouw”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw (ZBo). Hij hoopt dat dit nog deze maand leidt tot een gemeenschappelijk voorstel aan de politiek voor een pilot.

De Wet DBA veroorzaakt als sinds de invoering problemen. Veel zzp’ers lopen opdrachten mis omdat de regels zo onduidelijk zijn dat bedrijven hen niet meer durven in te huren. Dat schaadt zowel zzp’ers als bedrijven in hun bedrijfsvoering. Een politieke oplossing is nog niet in zicht.

“Zo kan het niet langer”, vindt Verhoef. Daarom wil hij in de bouw een experiment met een alternatief voor de Wet DBA.  Onderdeel daarvan is een minimumtarief voor zzp’ers van twee maal het cao-loon. “Daarmee voorkom je dat bedrijven zzp’ers inhuren omdat zij goedkoper zijn dan werknemers;  én je zorgt ervoor dat zzp’ers een tarief ontvangen dat hen ook in staat stelt pensioen op te bouwen en inkomensrisico’s af te dekken.”

De bouw is, volgens hem, bij uitstek geschikt voor zo’n pilot. “Het is een sector met veel zzp’ers. Het is ook een sector waar schijnconstructies en gedwongen zelfstandigheid voorkomen. Verschijnselen die de Wet DBA moest  tegengaan. Maar handhaving van de wet wordt keer op keer uitgesteld omdat hij in de praktijk niet functioneert en echte zzp’ers schade berokkent.”

Zelfstandigenrekening

In de pilot wil Verhoef ook de Zelfstandigenrekening meenemen, een idee dat Zelfstandigen Bouw eerder dit jaar lanceerde en onder de leden op zeer brede steun kan rekenen. De zzp’er kan op deze speciale rekening geld opzij zetten voor pensioen, periode van arbeidsongeschiktheid, slechte tijden et cetera. De overheid stimuleert dit volgens het voorstel door de inleg aftrekbaar te maken. “Ook nu  sparen veel zzp’ers zelf voor al dit soort zaken. Maar nu worden zij daarvoor gestraft omdat zij over hun buffer belasting moeten betalen in de vorm van vermogensrendementsheffing”, aldus Verhoef.

ZBo is voor zzp’ers in bouw, hout en techniek al jaren de vraagbaak en adviseur. Bij de belangenorganisatie zijn ook veel schilders aangesloten. ZBo is, naar eigen zeggen, een organisatie voor en door vakmannen. De leden, ledenraad en het bestuur bestaan uit collega zzp’ers.

 

Bron: https://www.schildersvak.nl