Fraude met ziekteverzuim is het afgelopen jaar met 125 procent gestegen. Daarmee is het veruit de sterkste stijger in de top 10 van verzekeringsfraude.

Ziekteverzuim is lucratief voor fraudeur

Het gaat volgens het Verbond van Verzekeraars vooral om professionele oplichters: nep-bv’tjes met niet-bestaand personeel dat eerst een forse loonsverhoging krijgt en zich vervolgens ziek meldt, waarna de verzekering wordt aangesproken.

Nep-werknemers ziek gemeld

Het Verbond geeft een voorbeeld. Een oplichter heeft, met gebruik van een valse identiteit, meerdere bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op naam van deze bedrijven heeft hij ziekteverzuimpolissen afgesloten en, al kort na het ingaan van de polis, zijn nep-werknemers ‘ziek’ gemeld. De fraudeur claimt grote bedragen bij meerdere maatschappijen. Hij loopt tegen de lamp als hij één van die niet bestaande ‘werknemers’ ziek meldt op de dag dat de onderneming, volgens het Handelsregister, officieel zijn activiteiten heeft gestaakt.

Ziekteverzuim is duur

rekeningHet aantal fraudegevallen valt mee ten opzichte van bijvoorbeeld fraude met autoverzekeringen – deze staan met stip op 1 – maar het gaat om grote bedragen. Ziekteverzuim, of het nou echt of nep is, is duur en bij deze fraude gaat het om bedragen die kunnen oplopen tot 100.000 euro of meer.

Verzekeraars wapenen zich tegen de fraudeurs door steeds meer informatie met elkaar te delen. Wie door de mand valt, krijgt direct de rekening voor de onderzoekskosten gepresenteerd van minimaal 532 euro.

Fraude is een misdrijf

Verbondsdirecteur Schade Leo de Boer is blij met de voortvarende start van deze aanpak. “Wie fraudeert, betaalt de rekening. Fraude is een misdrijf en dus strafbaar, het blijft lang niet altijd bij deze rekening. Verzekeraars kunnen je ook royeren en in het Landelijk waarschuwingssysteem zetten en dan wordt het wel lastiger of heel duur om je nog te verzekeren.”

Verzekeraars worden slimmer

De Boer benadrukt dat verzekeraars steeds slimmer – ‘streetwise’ – worden en daardoor ook steeds meer signalen van onrechtmatig gedrag al bij het aanvragen van verzekeringen vinden. Dat percentage onderzoeken steeg in een paar jaar tijd ook van 40 procent naar 60 procent van het totaalaantal fraudeonderzoeken

Jong geleerd is oud gedaan

scooterAls het gaat om fraude om medische redenen, blijkt het principe van jong geleerd is oud gedaan ook op te gaan. De verzekeraars waarschuwen elkaar voor scholieren en studenten die claimen dat ze een jaar studievertraging hebben opgelopen door een al dan niet in scène gezet ongeluk met de scooter. Veel van de claims werden afgelopen jaar afgewezen omdat de jongeren het verhaal over het scooterongeluk niet konden onderbouwen met medische gegevens. De bedragen die horen bij een jaar studievertraging liggen tussen de 15.000 en 20.000 euro.

 

Bron: PW De Gids