De belangenbehartiger van zzp’ers in de schildersbranche, Zelfstandigen Bouw, is bereid te praten met een bemiddelaar in het slepende conflict over verplichte pensioenafdrachten door schilders die niet in dienst zijn van een bedrijf. De bond zegt daarmee tegemoet te komen aan een verzoek van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. 

De zzp-schilders zijn het er niet mee eens dat ze gedwongen worden mee te doen aan een pensioenfonds en daar premie voor moeten afdragen. Begin juni kondigde de bond al aan naar de rechter te stappen. De ongeveer 9000 zelfstandige schilders zijn de enige zzp’ers die verplicht zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. 

De voorbereidingen voor de rechtszaak tegen schilderspensioenfonds BPF en de Staat gaan ondanks de bemiddeling gewoon door. Inmiddels hebben honderden schilders zich aangesloten bij de juridische procedure. 

De belangenbehartiger benadrukt vast te houden aan de eis dat zzp-schilders zelf kunnen bepalen of, hoe en waar zij pensioen opbouwen. 

Voorzitter Charles Verhoef: 

We willen de zaak tegen 1 december aanhangig maken. Dat geeft ons twee maanden de tijd voor een bemiddelingstraject. Wij hopen via bemiddeling sneller resultaat te boeken. 

Zelfstandigen Bouw is van mening dat de verplichte deelname onwettig is. Mocht dat niet lukken, dan wil de organisatie de rechter verzoeken vast te stellen dat de premie betaald dient te worden door de opdrachtgever, en niet door de zzp’er.

 

Bron: Salarisnet