Eén op de vijf zzp’ers loopt opdrachten mis door de Wet DBA, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.Zzp’er heeft echt last van Wet DBA

Totaal voelen dus zo’n 122. 000 zelfstandigen de negatieve gevolgen van de nieuwe wet die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan, concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) na eigen onderzoek.

Volgens de KvK komt dit aan de ene kant doordat opdrachtgevers zich onzekerder voelen over het inhuren van zzp’ers. “Daarnaast wordt ook steeds vaker een beroep gedaan op een tussenpersoon zoals een bemiddelaar of een payrollbedrijf om risico’s in te dammen. De zzp’er verliest hierdoor wel zijn zelfstandigheid en soms ook zijn fiscale voordelen”, benadrukt de KvK.

Handhaving Wet DBA uitgesteld

De zogenoemde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) ligt al sinds de invoering per 1 mei onder vuur. Ook vanuit de Tweede Kamer klonk al felle kritiek op de wet. Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP zegden zelfs het vertrouwen in de wet op. De wet, die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan, werkt niet goed en moet in de ijskast, stelden ze in een gezamenlijke verklaring. Ze riepen het kabinet op om de wet onder de loep te nemen.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zag zich zich genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Tot die tijd dus geen boetes of nahefingen. Tenzij het echt om ‘kwaadwillenden’ gaat die zich schuldig maken aan fraude, zwendel en oplichting wordt. Tot nu toe zouden zeven opdrachtgevers in het vizier van de Belastingdienst zijn gekomen.

 

Bron: ANP/PW De Gids