In potentie kun je als zzp’er voor jezelf het vrije droomleven creëren. Jij bepaalt wanneer je werkt, hoeveel je werkt, wat voor gave opdrachten je aanneemt en welke je weigert om te doen. Vrij, eindelijk vrij! Maar dan moet je nog wel even afrekenen met je eigen angsten en overtuigingen.

Voor mij was ‘vrijheid’ één van de belangrijkste redenen om te gaan ondernemen. Ik was namelijk helemaal klaar met die lullige 24 vakantiedagen. Ik wilde ervoor kunnen kiezen om gewoon een paar maanden op vakantie te gaan. Het zzp-bestaan leek mij de uitgelezen kans om die vrijheid te bemachtigen. Lekker zes maanden op een project als interim werken en goed geld verdienen waardoor ik lekker veel vrij kon nemen om van het leven te genieten.

Het project verlengen

Maar dan, en dit zullen heel veel interimmers herkennen, gebeurt het volgende: een maand voordat je project afloopt vragen ze of je wilt verlengen. Nog een half jaar erbij, want het loopt zo lekker en jij kan dan fijn ook dat ene project oppakken wat al zo lang ligt te verstoffen. Wat doe je dan? Je ego is gestreeld en ze vinden dat je je werk heel goed doet. En ja, als je deze klus aanneemt weet je in ieder geval dat je een opdracht hebt. Het stemmetje van je ratio/angst neemt dan al snel de overhand: straks zeg ik nee en blijft het stil, zit ik zo direct maanden zonder werk. Nee, laat ik dan deze verlenging maar aannemen. Ga ik daarna wel op vakantie…

Het riedeltje blijft zich herhalen

Je voelt hem al aankomen: die vakantie gaat nog heel lang duren. Want ik kan je nu al op een briefje geven, dat dit riedeltje zich blijft herhalen. Want ja, je gaat heel duidelijk aangeven dat dit echt de laatste verlenging is. En nee, je blijft dan ook niet nog een paar uur daar aan het werk. Je stopt er dan echt mee. Trots ben je op je standvastigheid en duidelijkheid.

Die ene gave klus uit je dromen

En dan, vanuit het niets benadert iemand je met een wel héle gave klus. Echt zo één uit je dromen, geweldig voor je CV en de opdracht betaalt goed. Oh ja het enige dat echt belangrijk is: dat je wel nu kan beginnen want anders wordt de eerste deadline niet gehaald. Iets dat bijna altijd het geval is voor zzp klussen: er is haast! Dus wat doe je? Laat je deze kans aan je voorbijgaan? Of ach ja… alleen nog even deze klus dan, dan ga ik daarna wel éxtra lang op vakantie.

Geniet van je vrije droomleven

En voor je het weet ben je van 24 vakantiedagen terecht gekomen in een leven vol vrijheid waarin je niet durft te kiezen voor jezelf. Het vergt namelijk moed om ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten. Om erop te vertrouwen dat als jij die gedroomde vakantie van twee maanden gaat doen en er wél werk voor je is als je terug bent. En eigenlijk nog een stap verder, dat je die zogenaamde zekerheid eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Omarm de onvoorspelbaarheid en geniet volop van dat vrije droomleven!

 

Bron: ZZPbarometer