Uit medewerkerbelevingsonderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Integron blijkt dat Nederlanders het weer meer naar hun zin hebben op het werk, ondanks de stijgende werkdruk. Dit jaar ligt de gemiddelde tevredenheid op een 7, zo’n 0,3 punt hoger dan in 2017. Tevens zijn de werkenden in Nederland enthousiaster over hun werkgever.

Integron voert jaarlijks een medewerkerbelevingsonderzoek uit onder 4.400 deelnemers, verdeeld over twaalf branches. De toegenomen tevredenheid en betrokkenheid zijn in vrijwel alle branches terug te vinden. Vergeleken met 2017, springen het enthousiasme over de samenwerking, de directe leidinggevende en de veiligheid er uit. “Doordat het in Nederland beter gaat met de economie lijken bedrijven weer meer lucht te krijgen. En dat voelt de medewerker. Er is meer ruimte voor fun”, aldus Arjen Maliepaard, directeur van Integron. Niet alleen het werkplezier, maar ook de zekerheid die wordt geboden is een grote drijfveer om te werken.

Ook een sterke motivator is dat het werk bij hun organisatie leuker is dan ergens anders. Medewerkers geven spontaan aan dat vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden het verschil kunnen maken. Een fijne samenwerking en omgeving, goede begeleiding, het familiegevoel en aanbod van passend werk zijn ook van invloed op de beleving.

Werkdruk

Terwijl de werkbeleving een positieve trend kent, is de werkdruk voor het derde jaar op rij gestegen. Van de ondervraagden vindt 34% de werkdruk te hoog en zelfs 36% ziet het aantal burn-outs binnen de organisatie toenemen. Maliepaard: “De toegenomen werkdruk is een zorgelijke trend. Er wordt steeds meer van medewerkers verwacht, terwijl medewerkers vaak moeite hebben om de juiste balans te vinden in werk en privé. Aantrekkelijke werkgevers hebben oog voor dergelijke aspecten”.

 

Bron: Integron