Werknemers wonen gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk af. 38 procent van de werknemers woont en werkt in dezelfde gemeente. Dat blijkt uit cijfers over woon-werkafstanden van het CBS.

In bijna tweederde van alle gemeenten vindt dagelijks een kleine exodus plaats: zeventig procent of meer van de in loondienst werkende inwoners werkt buiten de gemeentegrens. Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tot hun werkplek tussen de 15 en 35 kilometer.

In het algemeen wonen mensen in de Randstad en Noord-Brabant minder ver van hun werk af dan daarbuiten. Uitzondering is de regio Twente. Vooral in gebieden aan de rand van Nederland, zoals de Waddeneilanden, werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. Ook in grote steden komt werken én wonen relatief veel voor. In 28 gemeenten werkt meer dan de helft van de in loondienst werkende inwoners in dezelfde plaats.

Het CBS-onderzoek gaat uit van cijfers over 2015 en heeft betrekking op ruim zeven miljoen banen van werknemers. In sommige gevallen kan de werklocatie afwijken van de vestiging van de werkgever, bijvoorbeeld bij uitzendkrachten, aldus het CBS. Zzp-ers maken geen deel uit van het onderzoek.

Bron: Accountant.nl / CBS