Veel Europese werknemers zijn eigenlijk intrapreneur, medewerkers die binnen een grotere bedrijfsorganisatie als ondernemer acteren.

8 op 100 Europese werknemers eigenlijk intrapreneur

Dit schrijven onderzoekers in het rapport Europe’s Hidden Entrepreneurs, Entrepreneurial Employee Activity and Competitiveness in Europe van het World Economic Forum in samenwerking met het Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Ondernemen als werknemer

Van elke honderd medewerkers in Europa kunnen er acht worden gezien als intrapreneurs. Dit zijn ondernemende mensen die ervoor kiezen om een nieuwe onderneming of project te starten voor hun werkgever in plaats van voor zichzelf te beginnen.

Dat dit juist in Europese economieën veel gebeurt, is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan de risico- en kansprofielen hier. Hiermee denken zij bovendien een paradox te kunnen verklaren. Want hoewel Europa relatief weinig ondernemers telt, is er in de markt juist een hoge mate van concurrentie. Het hoge aantal intrapreneurs zou deze grote concurrentie nu kunnen verklaren.

Nederland relatief ondernemend

Verder blijkt uit het onderzoek dat slechts vier op de honderd werkende Europeanen eigenaar is van een start-up. Hiermee scoort Europa wereldwijd erg laag op het gebied van ondernemerschap. Ons land doet het op een gecombineerde ranglijst van entre- en intrapreneurschap met 14,4 procent relatief goed en eindigt op de vierde plek.

De top drie wordt gevormd door Estland (15,8 procent), Zweden (15,3 procent) en Litouwen (14,8 procent). Het Verenigd Koninkrijk staat op plek vijf met 14,3 procent.

Zorgwekkend

De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat grote industriële landen zoals Duitsland (plaats 24) en Frankrijk (plaats 25) de onderste plekken van de lijst innemen. Ditzelfde geldt voor andere grote economieën, zoals Spanje en Italië, die de ranking sluiten.

 

Bron: PW De Gids