Werkstress wordt ook wel beroepsziekte nummer 1 genoemd. Als HR-manager probeer je stress op de werkvloer in de kiem te smoren, maar dat is vaak geen gemakkelijke opgave. Hoe maak je jouw werknemers weerbaar tegen stress?

Werkstress in getallen

Uit onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2014 één op de zeven werknemers weleens last had van burn-outklachten. Dat zijn ruim één miljoen mensen. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen. Het mag duidelijk zijn dat stress voor veel bedrijven een forse kostenpost is. Het kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro.

Dit zijn schokkende cijfers. En dat terwijl je werkstress en de negatieve gevolgen ervan wel degelijk kunt voorkomen. Of anders in ieder geval kunt beperken. Maar wat is werkstress nou eigenlijk? Welke factoren verhogen het stressniveau en hoe kun je stress juist verminderen? De volgende uitgangspunten helpen je om werkstress tegen te gaan:

1) Zorg voor goede balans tussen belasting en belastbaarheid

Het is een misverstand dat werkstress alleen wordt veroorzaakt door een hoge werkdruk. In werkelijkheid spelen allerlei factoren een rol. Veel modellen voor het verklaren van werkstress komen erop neer dat de belasting en belastbaarheid van een werknemer in balans moeten zijn. Een hoog werktempo of een overvolle agenda kunnen bijdragen aan (over)belasting.

Dat hoeft niet tot werkstress te leiden, zolang de belastbaarheid maar op peil is. Zo moet een werkgever voor voldoende energie- en hulpbronnen zorgen. Denk aan genoeg zelfstandigheid en afwisseling, een redelijke beloning en sociale ondersteuning door collega’s. Ook persoonlijke eigenschappen zoals zelfvertrouwen en optimisme kunnen het verschil maken.

Werkstress onderzoek

Het zelfregulerend vermogen is ook voor iedereen anders. Kan een werknemer het werk in zijn vrije tijd goed loslaten? Of blijft het werk deze persoon achtervolgen? Dit kan ook een lichamelijke kwestie zijn. Neemt iemand thuis een andere houding aan om het fysiek herstel te bevorderen? En sport hij of zij regelmatig? Dan ben je óp je werk namelijk meer ontspannen.

2) Zet proactief in op preventie

Bij het terugdringen van werkstress ligt de focus nog te vaak op curatie. De stress wordt pas verholpen als het eigenlijk al te laat is. Een werknemer is bijvoorbeeld met gezondheidsklachten blijven doorwerken of zit al thuis. Pas dan wordt de huisarts of bedrijfsarts erbij betrokken. Zonde, want herstellen na werkstress is een lang en ingewikkeld proces.

Gelukkig is er een divers preventief aanbod beschikbaar om werkstress bij werknemers te verminderen en daarmee hoge verzuimkosten te voorkomen. Maar hoe weet je nou wat er allemaal te bieden is? En wat werkt en wat niet?  Er zijn immers meer dan 800 aanbieders, die allemaal zeggen het ideale middel tegen werkstress te hebben. Vaak ontbreekt dus het inzicht in totale aanbod en de kwaliteit van de interventies.

Zorgverzekeraar CZ wil bijdragen aan een blijvende oplossing voor de stressproblematiek. Daarom heeft CZ de markt op het gebied van werkstress onderzocht. Daaruit selecteerde het zo’n 70 kwaliteitsaanbieders met 250 interventies. Waarvan ruim 30% ook nog eens ‘evidence-based’ is. Zo kun je de beste keuze maken voor je werknemers. Ongeacht wat hun ziektebeeld is.

 

Bron: PW De Gids