Van de Nederlandse werknemers nam 1,4 procent in 2015 ten minste één dag vrij vanwege een ongeval op het werk. Arbeidsongevallen die minimaal vier dagen verzuim veroorzaken, komen in Nederland minder vaak voor dan gemiddeld in de Europese Unie. 

In Nederland vonden in 2014 bijna 1.400 ongevallen per 100.000 werknemers plaats, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Dat is iets minder dan het Europese gemiddelde van 1.600 per 100.000 werknemers. De ongelukken veroorzaakten vooral ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen en (oppervlakkige) verwondingen.

De bouw was in 2015 de sector met het hoogste percentage ziekteverzuim van minimaal een dag na een ongeval. Dit percentage ligt op 2,8 procent. Het ongevallencijfer ligt in de bouw twee keer zo hoog als in andere sectoren.

Andere sectoren met een relatief hoog percentage (ruim 2 procent) zijn de industrie, horeca en vervoer en opslag.

Onacceptabel

FNV Bouw noemt het aantal ongevallen in de bouw onacceptabel. Eerder dit jaar meldde de Inspectie SZW al een toename van het aantal ernstige en dodelijke ongelukken in de bouw. ”We constateren met afgrijzen dat in de bouwsector in Nederland eens in de twee weken een dodelijk ongeval valt te betreuren”, aldus projectleider veiligheid Willem Dijkhuizen van FNV Bouw.

Hij is ontevreden over de rol van brancheorganisatie Bouwend Nederland. ”Een aantal kleinere brancheorganisaties, zoals in de funderingstechniek en in de steigerbouw, neemt zijn verantwoordelijkheid. Maar Bouwend Nederland, de grote vertegenwoordiger van bijna alle bouwbedrijven in Nederland, hobbelt daar mijlenver achteraan.”

Bouwend Nederland kan zich niet vinden in de kritiek van FNV Bouw. Volgens een woordvoerder is elke dode in de bouw er een te veel en moeten gezamenlijk stappen worden ondernomen om het aantal terug te dringen. Als voorbeeld noemt Bouwend Nederland de plannen die zijn gemaakt met de brancheorganisatie in de steigerbouw.

 

Bron: NU.nl