HR-taken die bij kleine bedrijven worden verdeeld over de werknemers – en niet bij een aparte HR-manager worden neergelegd – worden vaak handmatig uitgevoerd.

Driekwart van de managers die ook HR-taken moet uitvoeren naast zijn andere taken, maakt zich zorgen over de accuraatheid van deze taken en de toetsing ervan aan de arbeidsvoorwaarden. De helft van deze managers voert regelmatig taken handmatig uit of gebruikt speadsheets. Slechts een kwart zegt over de juiste tools te beschikken om deze HR-taken goed uit te kunnen voeren. Dat blijkt uit onderzoek van softwareleverancier ADP onder kleine Amerikaanse bedrijven.

Deze kleine organisaties hebben geen HR-manager in dienst. De taken worden verdeeld onder de eigenaar en de werknemers, dat is ook niet ongebruikelijk bij Nederlandse organisaties met weinig werknemers. In de VS – zo vond ADP uit – heeft 70 procent van deze bedrijven geen aparte HR-manager en worden deze taken adhoc door werknemers, managers of de eigenaar uitgevoerd. Deze taken kosten de werknemers zo’n 13 uur per week. 82 procent van de werknemers die deze taken uitvoeren hebben geen opleiding of bijscholing gehad op dit gebied.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van deze managers niet weet of werknemers weten waar ze antwoorden moeten krijgen op hun HR-vragen. Tweederde denkt dat niet alle werknemers de juiste informatie krijgen over hun arbeidsvoorwaarden. Toch overweegt 98 procent van deze bedrijven geen aparte HR-manager.

 

Bron: Over eHRM