Veel zzp’ers en opdrachtgevers ervaren dat de nu geldende arbeidswetgeving uit 1907 niet meer past bij het huidige maatschappelijke beeld van een arbeidsverhouding. Dit is een belangrijke oorzaak van de onrust die is ontstaan sinds de invoering van de wet DBA.Gerelateerde afbeelding

Daarom gaat het kabinet onderzoeken hoe ‘gezagsverhouding’ en ‘geen verplichting tot persoonlijke arbeid’ uit de arbeidswetgeving concreter of anders ingevuld kunnen worden. Dit zijn 2 belangrijke criteria bij het bepalen of er sprake is van loondienst. Het kabinet wil haast maken met het onderzoek en hoopt nog vóór een volgend regeerakkoord met resultaten te komen.

Handhaving wet DBA uitgesteld

Zolang het kabinet hiermee bezig is, maar in ieder geval tot 1 januari 2018, stellen we de handhaving van de wet DBA uit. Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen tot die tijd geen boetes en naheffingen.

We gaan wel optreden tegen kwaadwillende opdrachtgevers.

Werken met modelovereenkomsten

Werkt u al naar tevredenheid met een modelovereenkomst? Dan kunt u daar gewoon mee doorgaan.

Werkt u nog niet volgens een modelovereenkomst? Maar wilt u wel al goede afspraken maken, omdat u bijvoorbeeld al met elkaar in gesprek bent, dan kunt u natuurlijk altijd de modelovereenkomsten op onze internetsite gebruiken. U weet dan zeker dat er geen sprake is van loondienst. Het werken met een modelovereenkomst is niet verplicht. U kunt ook zelf beoordelen of er sprake is van loondienst.

Het is, in afwachting van de herijking, niet nodig om een eigen overeenkomst door de belastingdienst te laten beoordelen. Natuurlijk zijn zij wel bereid om dit op uw verzoek te doen.

 

Bron: http://www.belastingdienst.nl/