Je werkomgeving heeft een sterke invloed op je motivatie, zo blijkt uit een onderzoek van Sharp onder 6000 Europese kantoormedewerkers. Het goede nieuws is dat wij Nederlandse werknemers volgens dit onderzoek een stuk positiever zijn dan het Europese gemiddelde. Maar liefst 63% van de Europese werknemers beschrijft zijn werkomgeving als negatief, ten opzichte van 47% van de Nederlandse werknemers. Welke factoren zijn er van invloed op de werkomgeving en wat kun je hier als werkgever aan doen?werkomgeving

Motivatie

Het onderzoek laat zien dat een negatieve werkomgeving sterk van invloed is op de motivatie van de medewerkers. 88% zegt zijn werkomgeving niet motiverend te vinden. Bijna een kwart van de Nederlandse kantoormedewerkers omschrijft zijn werkomgeving als niet inspirerend, en 1 op de 8 zegt de omgeving zelfs saai te vinden. Ten opzichte van de rest van Europa scoort Nederland toch nog een derde plek in de top 3, onder Frankrijk en Zweden die met 25% meer motivatie uit hun werkomgeving halen.

Kritisch

Volgens het onderzoek zijn de werknemers kritisch. En dan met name de millennials (geboren na 1982). 33% van de millennials zegt gemotiveerder te zijn als de werkomgeving over meer up-to-date-technologie beschikt. Maar niet alleen de millennials hebben iets aan te merken op de technologie. 40% van de Nederlandse werknemers vindt dat de technologie op kantoor hen belemmert. Sommigen van deze groep geven zelfs aan liever eigen apparatuur te gebruiken ten opzichte van die van de werkgever. Daarnaast ergeren zij zich aan de vindbaarheid van documenten en gebrek aan structuur en kennis over technologie. Vergaderingen beginnen vaak te laat omdat het collega’s niet lukt om een video conference tot stand te brengen. Desondanks scoort Nederland ten opzichte van Europa wederom een plekje in de top 3 met betrekking tot tevredenheid met technologie.

Weet wat werkt

Het gebrek aan motivatie op de Europese werkvloer is volgens een van de onderzoekers alarmerend. Ondanks het feit dat Nederland er beter uitkomt dan de rest van Europa is er volgens de onderzoekers veel ruimte voor verbetering. Motivatie is belangrijk in het creëren van een betrokken werkplek. Technologie en werkomgeving kunnen hier een grote rol in spelen. Wanneer deze oké zijn motiveert het medewerkers extra, wanneer dit niet zo is gaat het juist demotiveren. Volgens het onderzoek van Sharp is het raadzaam goed te inventariseren welke tools en apparaten echt belangrijk zijn om de tevredenheid ten opzichte van technologie op peil te houden. Met als gouden tip de jonge generatie niet te vergeten, zij groeien de komende 10 jaar immers uit tot de meerderheid van het personeelsbestand.

 

Bron: Sharp.nl / Driessen.nl