Droomjobs, knelpuntberoepen… er wordt veel over geschreven, maar naar welke jobs gaan pas afgestudeerden nu het meest op zoek? Vrij traditionele jobs, zo blijkt.

Verkoop

Salesjobs doen het goed bij pas afgestudeerden en daar is een evidente reden voor. In vergelijking met andere sectoren vind je in de sales namelijk veel jobs op instapniveau. Wie talent blijkt te hebben voor verkoop kan in sommige bedrijven zijn karig startersloon al meteen opleuken met serieuze premies en bonussen. Ook in een winkel werken, vooral als verkoper van kleding of accessoires of als kassier in de supermarkt, zijn populaire ‘eerste’ jobs.

Productie

Jobs die veel starters al kennen omdat ze die al eens deden als vakantiejob doen het ook niet slecht. Zo zoeken veel schoolverlaters naar een job als magazijnmedewerker of als productiemedewerker.

Administratie

Deze functie kan vele taken omvatten, en misschien is ze net daarom zo populair bij starters. Je ondersteunt je collega’s van de onderneming of organisatie door praktische zaken op je te nemen. Ook algemeen bediende wordt vaak gekozen. Meestal sta je dan in voor het eerste contact tussen de dienst en de buitenwereld.

En dan nu de realiteit: welke starters vinden het snelste werk?

Naast droom is er ook nog zoiets als werkelijkheid, namelijk: in welke jobs en sectoren vinden schoolverlaters het snelst werk? We sloegen er even het pas gepubliceerde Schoolverlatersrapport van de VDAB op na (de VDAB publiceert jaarlijks een schoolverlatersstudie, die in kaart brengt hoeveel procent van de afgestudeerden na één jaar nog op zoek zijn naar een job, nvdr) en kwamen tot de volgende conclusies.

Studeren loont. Duh.

Wie zijn best doet op school, vindt sneller, beter en beter betaald werk, zo simpel is het echt wel. Zowel bij de professionele bachelors als de masters is slechts 4,8% werkzoekend een jaar na het schoolverlaten. Toch een serieus verschil met het gemiddelde van 11,0%.

Bij de laaggeschoolden vinden (vooral mannelijke) schoolverlaters het snelste werk in de bouwland- en tuinbouw en mechanica-elektriciteit.

Bij de middengeschoolde schoolverlaters zorgen studies in bouw, personenzorg en hout voor de beste aansluiting met de arbeidsmarkt.

Bij de hooggeschoolden zijn het vooral afstuderenden uit de gezondheidszorgarchitectuurindustriële wetenschappen en technologiegeneeskundefarmaceutische wetenschappen en tandheelkunde die op hun beide oren kunnen slapen wat werk betreft.

Bron: https://www.demorgen.be