De aankondiging van de Brexit heeft gezorgd voor een deuk in het vertrouwen van werknemers. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn werknemers een stuk minder optimistisch. Brexit gevolgen voor HR

Dat blijkt uit ‘The Workforce View in Europe 2017’ dat is uitgevoerd in opdracht van HR-dienstverlener ADP. Voor dit onderzoek werden bijna 10.000 werknemers in acht Europese landen bevraagd. In Nederland deden 1300 werknemers mee.

Minder vertrouwen werknemers

In juni 2016 koos een meerderheid van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk  voor een vertrek uit de Europese Unie. De Brexit heeft het vertrouwen van werknemers een deuk gegeven, blijkt uit het onderzoek. Het Verenigd Koninkrijk zag de grootste daling in optimisme van werknemers, van 81% in 2015 tot 76% in 2016. ‘Het is waarschijnlijk dat het referendum de verklaring voor deze daling is, omdat het Verenigd Koninkrijk één van de sterkste economieën is met een hoog werkgelegenheidsniveau’, schrijven de onderzoekers.

Minder populaire bestemming

Ook is het Verenigd Koninkrijk niet langer de meest populaire bestemming voor werknemers die in het buitenland willen weken. Duitsland staat op nummer 1, terwijl het Verenigd Koninkrijk volgens de onderzoekers betere mogelijkheden biedt en er Engels wordt gesproken.

Gevolgen van de Brexit

Hoewel er in het onderzoek niet specifiek is gevraagd naar de gevolgen voor Nederland, zijn die er zeker wel. ‘Het is de vraag hoe de onderhandelingen over de Brexit gaan verlopen. Hoe gaat het straks met vrij verkeer van werknemers, fiscale regelingen en sociale zekerheid van Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk gaan werken en andersom. Denk ook aan grote multinationals die misschien (hoofd)kantoren gaan verhuizen om in de Europese Unie te blijven en op zoek gaan naar nieuwe werknemers’, zegt Marco de Man van het ADP.

Geen vrij verkeer van werknemers meer

De Brexit zal grote gevolgen hebben voor Nederlandse werkgevers, waarschuwde werkgeversvereniging AWVN al eerder dit jaar. Vooral voor de werkgevers die hun werknemer naar het Verenigd Koninkrijk uitzenden en omgekeerd. ‘De bescherming die de Europese grondrechten inzake vrij verkeer van werknemers en vrij verrichten van diensten biedt vervalt. Als gevolg hiervan zullen slechts nationale maatregelen van toepassing zijn. Dit leidt in alle gevallen tot hogere kosten en aanvullende maatregelen’, aldus de AWVN.

Wat kan HR doen?

Voor HR is het op dit moment het belangrijkste om goed op te hoogte te blijven, vindt De Man. ‘Het is een onzekere situatie en de gevolgen zijn niet duidelijk, maar je wilt wel je werknemers op de juiste wijze en met de juiste informatie blijven informeren.’

 

 

Bron: https://www.xperthractueel.nl/