Het aantal diabetespatiënten groeit de komende jaren fors en zal steeds meer problemen veroorzaken op de werkvloer, ook omdat we langer door moeten werken.

Diabets probleem op de werkvloer

Veel werkgevers onderschatten het probleem, maar kunnen een grote bijdrage leveren aan de oplossing. Zo kunnen ze oplopende kosten voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voorkomen.

Werkgever kan rol spelen bij gevolgen diabetes
Diabetes is uitgegroeid tot de grootste chronische ziekte in Nederland. In 1990 hadden 160.000 Nederlanders diabetes, dit jaar al 1,2 miljoen. Nog eens 750.000 mensen lopen een verhoogd risico om het te krijgen. Bij het ontwikkelen van diabetes type 2 speelt overgewicht en gebrek aan beweging een belangrijke rol.

Hoewel een gezonde leefstijl in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de werknemer, loont het als werkgevers daar ook een rol in spelen. ,,Het is een kwestie van creatief omgaan met dezelfde speerpunten die het Diabetesfonds gebruikt: minder zitten en minder suiker,” zeggen directeur Jos Blaauwhof van Occure en directeur Jules van Zundert van RondomWerk.

Gezonder aanbod in kantine, meer beweegmomenten
Werkgevers kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een gezonder aanbod in bedrijfskantines en op bijeenkomsten en het gebruik van suikerhoudende dranken terugdringen. Ze kunnen meer beweegmomenten inbouwen zoals staand vergaderen of lunchwandelen.

Grotere bedrijven kunnen hun werknemers fitness faciliteiten aanbieden of een vitaliteitscoach inschakelen. Zo kunnen werkgevers zorgen dat het ziekteverzuim afneemt, mensen niet arbeidsongeschikt raken en dat de productiviteit toeneemt.

Congres diabetes en werk
Om werkend Nederland alert te maken op deze problematiek en om te laten zien hoe werknemers door relatief eenvoudige maatregelen gezonder kunnen werken, organiseren arbodienstverleners Occure en RondomWerk 25 vrijdag november het congres ‘Diabetes & Werk’ in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het congres is bedoeld voor bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, diabetesverpleegkundigen, Arbo-professionals en HR managers.

Op het congres krijgen deelnemers uitleg over diabetes en hoe werknemers met diabetes door middel van zelfmanagement goed aan het werk kunnen blijven. Verder wordt uitgelegd hoe werkgevers een gezonde leefstijl op de werkvloer kunnen bevorderen en hoe ze hun personeel in beweging kunnen krijgen. ,,We willen deelnemers aan het congres vooral op ideeën brengen en laten zien wat ze preventief kunnen doen,” aldus Blaauwhof en Van Zundert.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl/