Het gedoe rond de nieuwe zzp-wet lijkt mensen er niet van te weerhouden als starter de arbeidsmarkt op te gaan. Vorig jaar steeg het aantal starters met twee procent tot 131.000, de hoogste stand sinds 2010.
De meeste starters gaan als zzp’er aan de slag, schrijft het Economisch Bureau van de ING Bank. Dat is reden voor de bank om te concluderen dat al het gedoe rond de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, de wet DBA, starters niet heeft tegengehouden.
Demissionair staatssecretaris Eric Wiebes besloot in november 2016 na kritiek van zzp’ers en werkgevers om de wet in ieder geval dit jaar nog niet te handhaven.
‘Mensen zien kansen’
Dat er toch veel mensen het erop wagen als zzp’er heeft volgens ING-econoom Katinka Jongkind meerdere oorzaken. “Veel zzp’ers waren überhaupt niet op de hoogte van de nieuwe regelgeving”, legt ze uit.
Maar veel belangrijker nog: “Het gaat goed met de economie, dus mensen die kansen zien, beginnen voor zichzelf. Als je een gat in de markt ziet, dan ga je gewoon”, aldus Jongkind.
De stijging van starters die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, waar het ING het onderzoek op baseert, is grotendeels ook te danken aan twee regelwijzigingen. Voor de agrarische sector kwam strengere regelgeving, waardoor zich meer mensen moesten inschrijven.
Taxichauffeur gewilde baan
En voor mensen die willen werken in de taxibranche, werden de regels juist versoepeld op 1 januari 2016. Met de komst van Uber zorgt dat voor een flinke stijging in het aantal starters dat zich bij de KvK registreert.
Opmerkelijk: Uber zelf zei vorige week grote moeite te hebben om chauffeurs te vinden vanwege de hoge regeldruk.
Update: ‘Geen effect wet DBA’
De stijging van het aantal starters zegt volgens zzp-expert Pierre Spaninks niets over het effect van de wet DBA. Volgens hem zijn het vooral beroepen waar de wet DBA nauwelijks invloed heeft, die het goed doen. Het zijn vooral beroepen die een directe relatie hebben met de particulier, legt Spaninks uit.
“In zakelijke markt waar de wet DBA voor bedoeld is, daar heeft het wel effect. De extra handjes die opdrachtgevers willen inhuren omdat het beter gaat, dat doen ze simpelweg niet omdat het te riskant is”, legt Spaninks uit.
Bron: RTL Z