Organisaties besteden veel geld om de werkplek zo comfortabel en ergonomisch mogelijk te maken. Maar het belangrijkste vergeten we vaak: onze hersenen. Met een paar simpele aanpassingen neemt de productiviteit van medewerkers met zeker 25 procent toe.

Het brein: de zwakke plek op de werkvloer?Stel dat je in de Rotterdamse haven twee mannen aan het werk zet: en je laat ze allebei een grote berg kolen verplaatsen. Werknemer A laat je net zo lang werken tot de klus geklaard is, en werknemer B vraag je om elk uur vijf minuutjes over de haven uit te kijken, een ommetje te maken of een appeltje te eten. Welke berg kolen is het snelst verplaatst, ondanks de flinke hoeveelheid extra rusttijd?

Precies. Mensen die de gelegenheid krijgen om (mentaal en fysiek) regelmatig te herstellen, zijn bewezen extra productief op de werkvloer. En dat is iets wat werkgevers eigenlijk nog te weinig doorhebben, totdat we ze laten zien hoe effectief het mechanisme van opladen werkt. Gelukkig is in kantooromgevingen steeds meer aandacht voor goede bureaustoelen, een fijn klimaat, de juiste werkhouding, voldoende licht, et cetera. Maar op het gebied van ons brein, het lichaamsdeel dat alles aanstuurt, kan in organisaties nog een flinke slag gemaakt worden,

Rust is basis voor prestatie

Ook bij topsporters begrijpen mensen intuïtief het belang van rust. Sporters trainen een paar uur per dag heel erg hard, en nemen dan uitgebreid de tijd om te herstellen. Waarbij dat herstel gewoon onderdeel is van het trainen. Zouden topsporters 40 uur per week op topvermogen trainen, dan zijn ze al snel uitgeblust.
Toch vragen we dat wel vaak van onze mensen in kantooromgevingen. Mensen moeten urenlang achter elkaar doorwerken, zonder regelmatige onderbreking waarin ze zich even op kunnen laden. Maar onze hersenen zijn daar niet voor gemaakt. We moeten steeds weer herstellen om op een hoog niveau te kunnen blijven functioneren. Sommige managers zien die hersteltijd als een periode waarin niet gewerkt wordt, maar de cijfers wijzen iets anders uit. Laat je callcentermedewerkers bijvoorbeeld om het uur even vijf minuten iets anders doen en geef je ze de mogelijkheid om zittend werk af te wisselen met staand werk, dan stijgt hun productiviteit met 25 tot 50 procent. Ze kunnen meer telefoontjes verwerken omdat ze beter luisteren, scherper analyseren en een hoger probleemoplossend vermogen hebben. Die rusttijd betaalt zich dus dubbel en dwars terug. Laten we mensen eindeloos doorwerken, omdat het immers toch zo druk is, dan zijn we daarmee nodeloos inefficiënt.

Efficiënt je brein gebruiken

Als je weet hoe belangrijk rust is voor ons brein, dan kun je als organisatie heel makkelijk een paar dingen doen:

  1. Rekening houden met het gemiddelde energieniveau van mensen. In de ochtend hebben we de meeste energie, omdat we dan net het langste herstelmoment (de slaap) achter de rug hebben. Plan daarom alle écht moeilijke dingen in de ochtend. Dan zijn energie, concentratie en probleemoplossend vermogen het hoogst. Begin dus niet met het doornemen van de werkweek of het wegwerken van mails, dat kan ook ’s middags nog als de aandacht verslapt en ons brein gemiddeld op een lagere snelheid werkt. ’s Morgens plan je de écht uitdagende dingen waarvoor veel breincapaciteit nodig is.
  2. Na 45 tot 60 minuten werken verslapt onze aandacht. We maken meer fouten, de snelheid en energie nemen af, en problemen worden moeilijker om op te lossen. Neem dan eventjes vijf of tien minuten de tijd om te herstellen. En zie dat als werkgever niet als tijd waarin niet gewerkt wordt, maar als momenten waarin ordening in het brein plaatsvindt en de accu weer opgeladen wordt. Overigens hebben mensen ‘s morgens minder oplaadpauzes nodig dan ’s middags.
    Zorg voor fysiek én mentaal herstel, het liefst tegelijkertijd. Wie gebruik maakt van een bureaufiets maar met werk bezig blijft, rust mentaal niet uit. En wie achter zijn werkplek gaat youtuben, laadt niet lichamelijk op. Laat mensen daarom even een wandelingetje maken. Of koop voor een paar tientjes een tafeltennistafel, ook daarmee laden ze zich fysiek en mentaal op.

Kortom: bied mensen de mogelijkheid om regelmatig een pitstop te houden. Daarin kunnen ze even de zinnen verzetten, om daarna weer op hoog niveau verder te kunnen. Zorg dat de accu opgeladen blijft, in plaats van dat het acculampje al een uur na de lunch begint te knipperen.

 

Bron: PW De Gids