Hologrammen sci-fi? Nee hoor, de eerste hologramreceptionistes zijn al met succes aan het werk zo meldt trendwatcher en spreker Richard van Hooijdonk.

In het kantoor van de toekomst maken we geen gebruik meer van whiteboards maar zetten we augmented reality-technologie aan het werk. Verder krijgen we in plaats van fysieke kantoren steeds meer virtuele werkomgevingen waarin hologrammen ons vertegenwoordigen aldus Van Hooijdonk in zijn blog Weg met het fysieke kantoor.

4 Ontwikkelingen die Van Hooijdonk signaleert:

1. Hologrammen

Interactieve PRSONAS hologrammen worden in diverse bedrijven al met veel succes gebruikt aldus de trendwatcher. Ingebouwde bewegingssensoren geven een seintje wanneer er mensen aankomen zodat in het geval van bijgaande video de holografische receptioniste hen kan begroeten en een gesprek kan beginnen. De hologram ontvangt leveranciers, neemt pakketjes aan en informeert werknemers als een bezoeker is gearriveerd. Met videochat kan ze ondersteuning bieden, reclameboodschappen verzenden en zakelijke transacties verzorgen. Via portals in de cloud kunnen gebruikers haar stem, haar uiterlijk en zelfs hoe ze met klanten communiceert, veranderen.
Van Hooijdonk ziet nog meer mogelijkheden voor de holografische receptioniste: ze kan iemands identiteit vaststellen met iris-identificatie, een veiligheidsscan uitvoeren, de bezoeker aan de leugendetectie onderwerpen en een gedragsanalyse uitvoeren.

2. Telepresence-robots en virtuele vergaderzalen

Verschillende bedrijven maken al gebruik van telepresence-robots. Het is een beetje als skypen met dit verschil dat deze ‘robots’ wat fysieker aanwezig zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld met je meerollen voor een koffie- of lunchbreak. Van Hooijdonk voorziet dat we in de toekomst nog een stapje verder gaan, ook deze telepresence-robots gaan plaats maken voor hologrammen. We ‘beamen’ elkaar dan naar een vergaderzaal.

3. Augmented workspace

Een kale ruimte transformeer je met augmented reality eenvoudig tot een multifunctionele ruimte. Zo kun je van de witte muren met een AR-headset op digitale whiteboards maken waar je met je vingers op kunt schrijven. En ook kun je met je stem opdracht geven om video- en audio-opnames te maken van de brainstormsessies. Na afloop presenteer je je nieuwste productontwerpen in de multimedia showroom.

4. Slimme bureaus

Sommigen werken er al aan, een flexibel bureau waar je kunt zitten of staan. Of waar je door een tredmill de hele dag door in beweging blijft. Ook zijn er al slimme bureaus die de voor jou ideale werkomstandigheden regelen, zoals lichtval, temperatuur en de beste zit/sta-positie. Daarbij fungeren ze als PA: geven seintjes voor belangrijke meetings, laten de nieuws-headlines zien en geven
zelfs een seintje wanneer je een kopje koffie nodig hebt. Omdat het gebrek aan fysieke beweging het meest voorkomende probleem is op een kantoor, ziet Van Hooijdonk in de bedrijven van de toekomst steeds meer een overgang van zittende naar staande of zelf lopende werkplekken.

Een voorbeeld die Van Hooijdonk aanhaalt is de experimentele werkplek van het Nederlandse architectenbureau RAAAF. Grote 3D-blokken van verschillende vormen en afmetingen waarop je staand, zittend, leunend en/of liggend kunt werken.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl