Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat hun baan in 2030 nog bestaat. Dat blijkt uit het kwalitatief onderzoek van recruitmentorganisatie Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology, die naar verwachting over 15 jaar een belangrijk aandeel van de arbeidsmarkt vormen.

In de IT-sector is het aantal werknemers dat toekomst ziet in zijn of haar baan gemiddeld lager dan in de andere twee onderzochte sectoren. Starters hebben in het algemeen het meeste vertrouwen in het voortbestaan van hun baan, het merendeel van hen verwacht niet dat hun baan verdwijnt in de komende 20 jaar.

De sector Oil & Gas toont een opvallende uitkomst. Maar liefst 100 procent van de respondenten in de leeftijd van 25 tot en met 30 verwacht dat hun baan in 2030 nog bestaat. Hun sectorgenoten van 50 jaar en ouder zijn het somberst: bijna de helft denkt dat dit wel het geval zal zijn.

Bestaat uw baan straks nog?

Heeft u straks uw baan nog wel of wordt uw werk door robots overgenomen? U denkt misschien dat het domein van robots beperkt zal blijven tot ‘machinale’ handelingen zoals stofzuigen of lassen, maar dan kunt u zich wel eens vergissen… Aan de hand van actuele voorbeelden schetst Michiel Joosse van de Universiteit Twente tijdens het event Tomorrow@work een beeld van de (on)mogelijkheden van sociale robots en wat dit betekent voor uw werkzaamheden en toekomstperspectieven.

Bron: https://www.hrpraktijk.nl