Payrollers moeten evenveel gaan verdienen als mensen met een vast contract. Ook moeten ze dezelfde bescherming krijgen. Hiertoe komen GroenLinks, SP en PvdA met een initiatiefwet zo meldt de NOS.

Beeld Initiatiefwet voor gelijke rechten payrollers

Payrollers zijn in dienst van het payroll-bedrijf en hebben andere arbeidsvoorwaarden dan collega’s met een vast contract voor het bedrijf waar zij werken. Een goed pensioen en een ziektekostenverzekering gelden niet voor een payroller aldus de linkse partijen. Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk is het ‘eigenlijk een soort ontduikingsconstructie geworden.’
Met de nieuwe wet vallen payrollers en mensen met een vast contract onder dezelfde cao.

Werkgeversorganisaties

Werkgeversorganisaties zijn niet voor het aanpassen van de payrollwet. Overleg hierover tussen werkgevers en vakbonden is vorige week vastgelopen.
Volgens een woordvoerder van VNO/NCW tast het de flexibiliteit van bedrijven aan. De werkgevers willen naar eigen zeggen uitwassen bestrijden. “Maar voor veel bedrijven is payrolling een instrument om te kunnen groeien; zo kunnen ondernemers zich focussen op het ondernemen en de lasten en risico’s van het werkgeverschap uitbesteden,” aldus de woordvoerder.

 

Bron: HRPraktijk