De opmars van duurzame energie levert Nederland veel banen op, maar dat betekent niet dat jongeren ook graag in die sector willen werken. Dergelijke banen zijn nog amper in beeld bij de jeugd van tegenwoordig, blijkt uit onderzoek van de branche. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door GfK in opdracht van ECN, een onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame energie. Bijna de helft van de 1.259 ondervraagde jongeren tussen de 17 en 26 jaar wist geen enkel bedrijf uit de duurzame energiesector te noemen, Slechts 1 procent kon vijf ondernemingen noemen, en dat waren dan alleen energieleveranciers.

Ook hield maar een kleine 10 procent van de jongeren bij het maken van hun studiekeuze rekening met een baan op het gebied van duurzame energie.

Zorgelijk

Brancheorganisatie Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en onderzoeksinstituut ECN vinden de resultaten van de studie zorgelijk, omdat het gaat om een belangrijke groeisector. Ze stellen dat er werk aan de winkel is voor bedrijven om het werkveld meer op de kaart te zetten. Onbekend maakt immers onbemind.

“De vraag is niet of er in de toekomst genoeg banen zijn voor de mensen, maar of er genoeg mensen zijn voor de banen”, aldus NVDE-directeur Olof van der Gaag.

 

Bron: NU.nl