Werknemers die nog niet zijn uitgeleerd, maar geen recht meer hebben op collegegeldkrediet, kunnen toch een lening krijgen voor hun collegegeld. Deze zomer gaat het levenlanglerenkrediet in.

Leergierige werknemer mag collegegeld lenenHet krediet is alleen bedoeld voor mensen die ouder zijn dan dertig, maar jonger zijn dan 55 jaar en die hun lesgeld niet vergoed krijgen door hun werkgever of een andere instantie.

Alleen wettelijk erkende opleidingen komen in aanmerking. Het moet gaan om een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding aan hbo of universiteit, of een voltijdopleiding (bol) aan het mbo.

Werknemers kunnen het levenlanglerenkrediet vanaf juni 2017 aanvragen in Mijn DUO. De regeling gaat in op 1 augustus 2017 (voor het mbo) en op 1 september 2017 (voor hbo en universiteit). Het krediet is beschikbaar voor de duur van de opleiding. Voor de meeste opleidingen is dit vier jaar. Wie een deeltijdopleiding aan hbo of universiteit volgt, krijgt een jaartje extra.

Als het recht op het levenlanglerenkrediet stopt, begint de werknemer het daaropvolgende jaar met terugbetalen. De deelnemer krijgt vijftien jaar de tijd om zijn lening af te lossen, inclusief rente. De rente staat telkens voor vijf jaar vast. Hoeveel de werknemer per maand moet terugbetalen, is afhankelijk van zijn inkomen.

 

Bron: PW De Gids