Van de werkenden in ons land zijn 25- tot 34-jarigen, de millennials, het meest optimistisch over hun kansen op het vinden van een goede baan in 2017. Een ruime 60 procent ziet die kansen positief in. 

Millennials: grote kans op goede baanDat blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door vacaturesite Indeed.

Bijna de helft van de Nederlandse ondervraagden (47,7 procent) geeft aan optimistisch te zijn over zijn of haar baankansen in 2017. Die positieve houding past binnen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, aangezien recente cijfers van het CBS aantonen dat de werkloosheid in ons land blijft dalen.

Baankansen vrouwen

Van de Nederlandse mannen ziet meer dan de helft (54,8 procent) zijn kansen zonnig in. Wereldwijd is dit zelfs 60,6 procent van de mannen tegenover 51,9 procent van de vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vier op de tien Nederlandse vrouwen (39,1 procent) optimistisch zijn over het vinden van een goede baan in 2017. Dat is opvallend, aangezien eerder deze week uit de tweejaarlijkse emancipatiemonitor naar voren kwam dat het aandeel Nederlandse vrouwen met betaald werk de afgelopen twee jaar bijna niet is gegroeid.

Lees op PW de Gids dat de Nederlandse sollicitant zijn baankansen niet kent.

Leeftijdsdiscriminatie

Op de vraag waar de medewerkers zich het meest zorgen over maken met betrekking tot hun baanperspectieven, is ‘leeftijdsdiscriminatie’ een veelvoorkomend antwoord. Verrassend is het daarom niet, dat 55-plussers het minst optimistisch zijn over hun baankansen. Slechts 25,9 procent van hen is optimistisch over het vinden van een baan in 2017, tegenover de zes op de tien millennials. Dit terwijl de cijfers van het CBS laten zien dat de werkloosheid onder 55-plussers juist afneemt.

Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: ‘Ondanks het aantrekken van de economie en de afname van de werkloosheid, zijn mensen nog altijd niet erg positief gestemd over hun baankansen. Toch lijkt dat, gezien de stijgende lijn in het aantal beschikbare banen, niet nodig. Voor het eerst sinds lange tijd zien we namelijk minder pessimistische economische cijfers. We verwachten dan ook dat we dit op den duur zullen terugzien op de arbeidsmarkt.’

 

Bron: PW De Gids