Voor het eerst sinds 2009 is er in het tweede en derde kwartaal van dit jaar in vergelijking met een jaar geleden sprake van een stijging van het aantal werknemers met een vast contract.

Na jarenlange daling weer stijging werknemers met een vast contract Dit stelt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher in zijn derde voortgangsbrief Wet Werk en Zekerheid (Wwz). Die stijging volgt dus op een jarenlange daling.

Relatief

Het aantal werknemers met een flexibel contract stijgt echter harder dan het aantal werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. De bewindsman vindt dit overigens niet verwonderlijk in een aantrekkende economie.

Hierdoor daalt het percentage van vaste contracten. Van alle werknemers had in het derde kwartaal van 2016 73,2 procent een vast contract, ten opzichte van 73,8 procent in dezelfde periode een jaar eerder. De Wwz is hier niet de oorzaak van, stelt de minister in zijn halfjaarlijkse verslag.

Arbeidsmarkt herstelt rap

Aanjager voor dit herstel zijn volgens de minister de Nederlandse economie en arbeidsmarkt die in rap tempo herstellen van de recessie: het aantal banen, het aantal gewerkte uren en het aantal vacatures is de afgelopen kwartalen gestegen en de werkloosheid is verder gedaald.

 

Bron: PW De Gids