In vergelijking met andere westerse landen hebben Nederlanders weinig vrije dagen. Zou je niet zeggen nu met Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren.

Beeld Nederlanders hebben minst aantal vrije dagen van Europa

In totaal hebben we in Nederland 20 wettelijke vakantiedagen bij een fulltime dienstverband (vijfdaagse werkweek). En 8 officiële feestdagen. In vergelijking tot andere Europese landen komen we daar bekaaid mee af. Zo heeft Zweden er maar liefst 39. 25 wettelijke vakantiedagen en 14 feestdagen.

Dit komt voornamelijk omdat we buiten de wettelijke vakantiedagen alleen kerkelijke feestdagen vieren. Zo zijn 1 mei, Dag van de arbeid, werknemers in de meeste landen vrij. Waaronder Duitsland, Zweden, Engeland, Italië, Noorwegen en België. In Nederland is op enkele ambtenaren en vakbondsmedewerkers iedereen op de dag van de arbeid ook daadwerkelijk aan het werk.

5 mei

Bevrijdingsdag moet een nationale vrije dag zijn, vindt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Comité, roept het nieuwe kabinet op om dit te regelen. Nu is het wel een nationale feestdag, maar hebben sommige mensen nooit vrij, sommigen elk jaar en de meeste mensen maar één keer in de vijf jaar. Dat is een beetje nikserig Aldus Verbeet in de Volkskrant. “We leven in een open en vrije samenleving, en ik vind dat we ons daarvan op Bevrijdingsdag bewust moeten zijn, net als van de verantwoordelijkheden die bij die samenleving horen. Die vrijheid moeten we met elkaar kunnen vieren, zeker nu veel mensen zich zorgen maken over oorlog en terrorisme.” Om met elkaar te kunnen vieren, zou 5 mei ieder jaar een nationale vrije dag moeten zijn, en niet slechts in sommige cao’s als vrije dag moeten gelden Aldus Verbeet.

 

Bron: De Volkskrant / https://www.hrpraktijk.nl