Vrouwen kun teamprestaties verbeteren met hun ‘soft skills’, zoals het vermogen voor invoelen en verbinding. Maar vrouwen die deze zachte waarden gebruiken in hun werk, worden daarvoor gestraft met een lager inkomen. Dominante vrouwen die meer ‘mannelijke’ kwaliteiten inzetten, krijgen een hoger salaris. Aardige vrouwen verdienen minder

Deze verrassende resultaten komen uit onderzoek dat in Nederland is gedaan door de Tel Aviv University Coller School of Business Management, in samenwerking met Dr. Renée De Reuver, opleidingsdirecteur Human Resource Studies van de Tilburg University.

Typisch mannelijke en vrouwelijke competenties
In de afgelopen decennia zijn de definities van mannelijke en vrouwelijke competenties sterk gewijzigd, terwijl mensen ook aan kwaliteiten vasthouden die zij typisch mannelijk of typisch vrouwelijk vinden. Juist met die blik hebben de onderzoekers gekeken, om verschillen in status vast te kunnen stellen.

Voor het onderzoek werd een aselecte steekproef van 375 mannen en vrouwen onderzocht uit 1390 personeelsleden van een Nederlandse elektronicafirma. De onderzoekers gebruikten daarvoor objectieve data, zoals arbeidsverleden, opleiding, salarisniveau en prestaties. Verder verzamelden zij subjectieve data, waarbij de onderzoekers vroegen hoe werknemers de aansluiting ervaren tussen hun opleiding, ervaring en prestaties in relatie tot hun inkomen.

Dominante vrouwen verdienen meer
De onderzoeksresultaten laten zien dat vrouwen die assertief en dominant zijn, meer verdienen dan gelijkwaardige vrouwen die bescheiden zijn en meer op de achtergrond treden. De dominante vrouwen zijn duidelijk over hun wensen en verwachtingen, ook bij tegendruk.

Net als dominante vrouwen, halen ook dominante mannen meer geld binnen dan hun minder dominante mannelijke collega’s. Verschil is wel, dat dominante vrouwen nog steeds minder verdienen dan de even dominante mannen.

Aardige vrouw vindt dat ze echt te veel verdient
Vrouwen weten van elkaar niet dat hun assertieve collega’s beter worden beloond, terwijl de meer bescheiden vrouwen worden gestraft voor hun tegemoetkomende opstelling. Bijna alle deelnemers (mannen en vrouwen) van het onderzoek vonden dat ze te weinig verdienen ten opzichte van hun inzet. Behalve de aardige vrouwen: volgens de data verdienden ze te weinig, maar ze hadden zelf het gevoel te veel te verdienen.

Maar zowel voor de assertieve als de bescheiden vrouwen geldt dat, hoewel ze meer investeren in hun baan, ze over het algemeen minder betaald krijgen dan hun gelijkwaardige mannelijke collega’s.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl