Het is mogelijk om creatiever te worden met minder werkdruk, door allerlei processen te automatiseren. Bedrijven verwachten dan ook dat intelligente automatisering verder toeneemt, hoewel tegen die verandering wel verzet is van werknemers. HR-processen laten zich kennelijk maar lastig automatiseren, want slechts een derde van de HR-administratie is nog maar geautomatiseerd.

Dit stelt automatiseringsbedrijf ServiceNow, dat meer dan 1.850 zakelijk leiders ondervroeg in zeven landen, waarvan ruim 700 in Europa.
Bedrijven krijgen steeds meer gegevens beschikbaar van allerlei apparaten en werkprocessen. Intelligente dataverwerking en automatisering kan helpen om de productiviteit te verhogen, denkt 91 procent van de managers. De helft maakt gebruik van intelligente automatisering voor één of meerdere bedrijfsprocessen en 84% is voornemens het toe te passen of de mogelijkheden ervan te onderzoeken.
Meer groei en een hogere productiviteit
Europese bedrijven die sterk zijn geautomatiseerd, hebben zeven keer meer kans op een omzetgroei van meer dan 15%, vergeleken met bedrijven die in beperkte mate geautomatiseerd zijn. En de bedrijven die een omzetgroei kennen van meer dan 20%, zijn gemiddeld voor 59% geautomatiseerd.
“Bedrijven kunnen het financiële effect van automatisering niet meer negeren,” stelt Michael Maas van ServiceNow. “Automatisering creëert nieuwe mogelijkheden voor groei. Bedrijven moeten de vaardigheden van hun teams blijven ontwikkelen om hen te helpen goed te functioneren in een geautomatiseerde wereld.”

Weinig HR-processen geautomatiseerd
De bedrijfsprocessen van HR zijn maar voor een derde geautomatiseerd. Vergeleken met IT-diensten, waarvan 48% geautomatiseerd is, zijn er dus nog mogelijkheden om meer processen van HR te automatiseren.

De meeste werknemers (88%) vrezen dat door de automatisering banen zullen verdwijnen, terwijl de leidinggevenden (72%) in meerderheid denken dat het juist kan leiden tot nieuwe werkgelegenheid. De drie grootste obstakels voor het automatisering zijn dan ook: budget en personeel, de weerstand van werknemers tegen verandering en de hoeveelheid tijd die het kost om automatisering door te voeren.
Minder werkdruk, meer creativiteit
Leidinggevenden vinden dat geschoolde medewerkers te veel tijd moeten besteden aan administratieve taken, waardoor de creativiteit vermindert. Meer dan een derde (38%) zegt dat de werkdruk in het laatste jaar verder is toegenomen.

Zodra machines administratieve taken en eenvoudige werkzaamheden overnemen, “kunnen werknemers zich weer richten op het creatieve, innovatieve werk dat ze graag doen”, stelt Maas. De meeste managers denken dan ook dat automatisering de vraag naar ‘zachte vaardigheden’ zal verhogen, waaronder samenwerking, creatieve probleemoplossing en communicatie.