Zo’n 26,4 miljoen werknemers van 15 tot 64 jaar binnen de Europese Unie (EU) werkten vorig jaar op een tijdelijk contract. Dat komt neer op 14,2 procent van alle werknemers in de EU.

 

Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Het aandeel vrouwen dat op een tijdelijk contract werkt, ligt iets hoger dan het aandeel mannen met een tijdelijk contract. De percentages liggen respectievelijk op 14,7 procent en 13,8 procent.

In Nederland heeft meer dan één op de vijf werknemers een tijdelijk contract. Met 20,6 procent komt Nederland op een vijfde plek.

Alleen in Polen (27,5 procent), Spanje (26,1 procent), Portugal (22,3 procent) en Kroatië (22,2 procent) is het aantal mensen met een tijdelijk contract relatief hoger. In Roemenië ligt het percentage het laagst. Daar werkt 1,4 procent van de werknemers op een tijdelijk contract.

Onder de jongere leeftijdsgroep is het aandeel werknemers met een tijdelijk contract aanzienlijk hoger. In de leeftijdsgroep 15 tot 24 jaar werkte 43,8 procent op een tijdelijk contract. In Nederland was dit percentage 55,6 procent.

Werknemers met tijdelijk contract