Het cao-jaar 2017 is kalm begonnen met een iets lager dan normaal aantal afgesloten cao’s en overwegend ‘normale’ loonafspraken. 

Rustig begin cao-jaarDat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. Arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers AWVN is betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s.

Industrie, dienstverlening gelijk op

Opvallend in de cao’s van de afgelopen maanden is dat de tegenstelling tussen industrie en dienstverlening lijkt te verdwijnen. De afgelopen jaren was het steeds zo dat in de industrie stelselmatig hogere loonafspraken werden gemaakt dan in de dienstverlening.

Sinds enige maanden is het beeld veel gevarieerder en is geen samenhang meer vast te stellen tussen hoogte van de loonafspraak en economische sector. AWVN schrijft dit toe aan veranderde marktomstandigheden in de economie.

Gemiddelde loonstijging iets hoger

In januari kwamen 14 nieuwe cao’s tot stand. De gemiddelde afgesproken loonstijging in die cao’s is 1,77 procent. Dat is iets boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Deze stijging wordt veroorzaakt door een klein aantal uitschieters.

In 2017 lopen in totaal 411 cao’s af voor 2,75 miljoen werknemers.

Trend vorig jaar doorgezet

Vorige maand meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek nog dat de cao-lonen met een gemiddelde van 1,9 procent vorig jaar in het hoogste tempo sinds 2009 zijn gestegen. Hiermee was de loonstijging vorig jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. In de zes jaren ervoor bleef de stijging beperkt tot tussen de 0,9 en 1,4 procent.

Tip! Meer lezen over de ontwikkeling van de cao in 2016: op PW de Gids leest u ook over de toename van het aantal werknemers met een cao tot vier miljoen.

 

Bron: PW De Gids