Technologieën zoals augmented reality (AR) en kunstmatige intelligentie kunnen zorgen voor een drastische productiviteitsverbetering, meer veiligheid en hogere werktevredenheid.

Smart glasses laten mens en machine samenwerken

Dat stelt GE, één van ’s werelds grootste softwarebedrijven. GE gaat daarbij nog een stap verder en voorspelt dat AR het antwoord kan bieden voor de steeds groter wordende kloof tussen de aanwezige vaardigheden van productiemedewerkers en de groeiende behoefte aan specifieke vaardigheden.

Toepassing smart glasses

Volgens GE maken nieuwe technologieën menselijke arbeid niet overbodig, maar ligt de kracht juist in de samenwerking tussen mensen en slimme machines. Een praktijkvoorbeeld van een dergelijke samenwerking is de toepassing van smart glasses met AR in de productie- en distributiesector. Deze smart glasses voegen geanimeerde videobeelden, illustraties of tekst toe aan fysieke objecten.

Medewerker visueel begeleid

Denk hierbij aan instructies voor de reparatie van een machineonderdeel die stap-voor-stap op het gezichtsveld verschijnen en die de medewerker visueel begeleiden in het proces. Dit is een voorbeeld van het direct verbeteren van de productiviteit zonder dat er training aan te pas komt. De technologie zorgt ervoor dat medewerkers snel nieuwe vaardigheden aanleren en meer kunnen betekenen voor het bedrijf.

Smart glasses in de praktijk getoetst

GE ontwikkelde de brillen samen met Upskill. De brillen zijn al in de praktijk getoetst bij de assemblage van windturbines in Florida. Onderzoek laat zien dat de nieuwe werkwijze al meteen vanaf de eerste keer een productiviteitsverbetering opleverde van 34 procent.

Efficiencywinst inzichtelijk gemaakt

In het distributiecentrum van GE Healthcare was de efficiencywinst nog groter. Medewerkers die smart glasses dragen, ontvangen daarop direct bestellingen en vervolgens helpt de app hen naar de juiste opslagafdeling en het specifieke vak waar het betreffende onderdeel gevonden kan worden. Voor GE Healthcare leverde dit een verbeterde orderafhandeling op van 46 procent.

Informatie in realtime beschikbaar

Brian Ballard, ceo en co-founder van Upskill: “Stel je voor hoeveel productiviteit er verloren gaat aan het vinden van de juiste opslaglocaties voor bepaalde productonderdelen. Wanneer je deze informatie digitaliseert en in realtime beschikbaar maakt, zijn de kansen voor het verbeteren van de efficiency evident. Maar zonder mensen die met die data kunnen werken, is het niet efficiënt. Onze technologie zorgt ervoor dat mensen deelnemers worden van het data-uitwisselingsproces.”

 

Bron: http://www.pwnet.nl