“Werkgevers kunnen de boom in. Werkend Nederland verdient zekerheid, geen ontslagbrief. Laten we de messen slijpen.” Met die woorden reageert SP-leider Emile Roemer op het streven van werkgevers in de techniek en de bouw om het ontslagrecht aan te passen. SP slijpt de messen voor ontslagrecht

In een brief aan informateur Edith Schippers schrijven de ondernemersorganisaties FME, UNETO-VNI, Koninklijke Metaalunie en Bouwend Nederland dat een nieuw kabinet  voorrang moet geven aan een modern, innovatief industriebeleid.

Ontslagrecht is belemmering

Een belangrijk punt op de verlanglijst vormt het ontslagrecht. De werkgeversorganisaties schrijven: “Het werkgelegenheidsperspectief in alle technische sectoren is groot. Werkgevers ervaren echter belemmeringen in de arbeidsmarktwetgeving waardoor zij terughoudend zijn om mensen in vaste dienst te nemen.”

Knelpunten aanpakken

Fried Kaanen, voorzitter van Metaalunie: “Het systeem werkt niet. De ontslagprocedure is strikter geworden, dit veroorzaakt vliegangst. Het is tijd om knelpunten aan te pakken, zoals de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte, de excessen van de Wet modernisering ziektewet en de WGA-duur. Zo kunnen we de komende jaren tienduizenden jonge mensen een vaste baan en carrièreperspectief bieden. Die kans mogen we niet laten lopen.”

Mes op de keel

De Telegraaf meldt dat de werkgeversorganisaties de vakbonden het mes op de keel zetten. Als de bonden niet instemmen met de eisen van de ondernemersorganisaties, willen de werkgevers alleen nog zaken doen met de partijen aan de formatietafel.

Paasakkoord

Volgens voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland zegt in de Telegraaf dat de vakbonden twee tot drie weken de tijd krijgen om in te stemmen. “We zitten nu middenin een formatie. We moeten snel met een alternatief komen.” Doekle Terpstra – ooit zelf voorzitter van vakbond CNV, maar nu voorman van de installatiebranche Uneto-VNI – sluit zich daarbij aan. “Het wordt wel of geen Paasakkoord.”

 

Bron: PW De Gids