In het derde kwartaal van 2017 zijn 566.054 unieke vacatures online geplaatst. Er zijn relatief minder ict-vacatures, de vraag naar lager opgeleiden groeit verder door en Timing verstoot Start People uit de top-5 van intermediairs die de meeste vacatures online hebben geplaatst het afgelopen kwartaal.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de Big Data tool voor vacatures van Textkernel, die vandaag haar rapport De Nederlandse online vacaturemarkt in Q3 2017 presenteert.

Zuid-Holland groeit

Eén op de vijf (20%) van alle online vacatures zijn in Zuid-Holland te vinden. Noord-Holland verliest het meeste marktaandeel; van 19,7% in Q3 2016 naar 18,3% in Q3 2017.

Meer vraag naar laagopgeleiden

Het aantal vacatures voor lager opgeleiden groeit ook in het 3e kwartaal van 2017 relatief harder dan het aantal vacatures voor hoger opgeleiden. In 60% van de online vacatures wordt gevraagd om een opleiding op mbo-niveau of lager. Deze ontwikkeling was ook in eerdere rapportages te zien. En dit is terug te vinden in de top-5 meest gevraagde beroepen. Hierin staan beroepen waarvoor over het algemeen een lager opleidingsniveau wordt gevraagd.

De top-5 meest gevraagde beroepen het afgelopen kwartaal zijn:

 1. Medewerker klantenservice
 2. Productiemedewerker
 3. Service monteur
 4. Magazijnmedewerker
 5. Logistiek medewerker

Ict-vacatures

Het marktaandeel ict-vacatures is in het derde kwartaal – net als in het voorgaande kwartaal – gedaald; 9,2% van alle online vacatures betrof in Q3 2017 ict-functies. Daarmee zakt ict van de 1e plaats in Q3 2016 naar de 3e plaats in Q3 2017. Als oorzaak geeft het rapport dat de economie aantrekt, waardoor ook de vraag naar personeel in andere beroepsklassen aantrekt, waardoor het marktaandeel ict-vacatures daalt.
Verkoop en Handel en Administratie en klantenservice zijn beide goed voor 9,5% van alle online vacatures.

Top-5 intermediairs

De vijf intermediairs die het afgelopen kwartaal de meeste fulltime vacatures online hebben geplaatst zijn achtereenvolgens:

 1. Randstad
 2. Young Capital
 3. Tempo-Team
 4. Olympia
 5. Timing

De nummer 5 van het 2e kwartaal dit jaar, Start People, zakt naar de 7e plaats.

Top-5 werkgevers

De 5 werkgevers met de meeste online vacatures in het 3e kwartaal zijn::

 1. ENGIE
 2. ING
 3. Ministerie van Defensie
 4. ASML
 5. Rabobank

 

Bron: Textkernel / Flexmarkt