De Wet DBA houdt de zzp-markt nog altijd in zijn greep, ondanks uitstel van handhaving op de wet tot 1 januari 2018. Zzp’ers verwachten opdrachten te verliezen, hr managers willen minder zzp’ers inhuren. Maar opvallende genoeg scoort Wiebes’ VVD toch goed in de peilingen onder zp’ers.
Een derde verwacht einde opdracht per 1 mei
Bijna twee derde (64%) van de hoogopgeleide zp’ers merkt niet dat opdrachtgevers meer vertrouwen hebben om zp’ers in te huren sinds staatssecretaris Wiebes het uitstel bekendmaakte. Een derde (32%) verwacht zelfs dat voor 1 mei, het moment dat gehandhaafd gaat worden op ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers, de opdracht bij zijn huidige opdrachtgever beëindigd wordt door toedoen van de wet.
Dit blijkt uit onderzoek van HeadFirst in samenwerking met ZP Zaken en de onderzoekers van marktmonitor ZP Facts, onder 1.182 zp’ers.
Niet meer rechtstreeks inhuren
Daarnaast ervaart 83% van de zp’ers dat het moeilijker is opdrachten te vinden. En ruim 55% geeft aan opdrachten te zijn misgelopen door de Wet DBA, waar dit eind september (volgens de Wet DBA Opiniemonitor, HeadFirst) nog 38% was. Maar liefst 57% procent van de zelfstandig professionals heeft sinds de invoering van de wet meegemaakt dat de opdrachtgever hem niet meer (rechtstreeks) wilde inhuren. Bij de vorige meting was die nog 44%.
Overgangsregeling?
Mike Korenvaar, Chief Legal Officer bij HeadFirst Source Group, reageert: ‘Deze cijfers vragen om actie. Na de verkiezingen start de kabinetsformatie. Van het nieuwe kabinet kunnen we waarschijnlijk niet snel, zeker niet voor 1 mei, een gedegen oplossing voor de Wet DBA verwachten. Ik roep de politiek dan ook op de handhavingsdatum voor die tijd op te schuiven naar 1 januari 2019. Of beter nog: introduceer een overgangsregeling van een aantal jaar, waarbij op basis van objectieve criteria (tarief, opdrachtduur, aard werkzaamheden) vooraf zekerheid verkregen kan worden over een opdrachtgever-opdrachtnemer-relatie. Dit creëert rust bij opdrachtgevers – en daarmee bij zp’ers – en geeft het nieuwe kabinet de ruimte de komende jaren een gedegen zzp-beleid te formuleren en uit te voeren.’
Een derde hr-managers wil minder zzp’ers
Het jaarlijkse benchmarkonderzoek van Raet komt ook met de conclusie dat meer dan de helft van de zzp’ers (59%) ervaart dat Nederlandse opdrachtgevers terughoudend zijn in het inhuren van zzp’ers. Ook blijkt uit dit onderzoek dat 31% van de hr-managers denkt in 2017 minder gebruik te gaan maken van zzp’ers.
Joke van der Velpen, Kennis Manager bij Raet, zegt in een toelichting: ‘Hoewel de overheid de WWZ en de wet DBA heeft ingevoerd om medewerkers met flexibele contracten meer perspectief te bieden, zijn werkgevers juist huiveriger geworden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken. De wet- en regelgeving lijkt dus zijn doel voorbij te streven.’
VVD en D66 meest populair
Volgens Zioconomy zijn de VVD en D66 de meest populaire partijen onder zzp’ers. Omgerekend naar zetels krijgen ze respectievelijk 41 en 32 Kamerzetels van de zelfstandigen. Alle andere partijen volgen op ruime afstand. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het ZZPKieskompas, dat mede op initiatief van ZiPconomy is ontwikkeld. Opvallend, aangezien staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) degene is die de Wet DBA heeft ingevoerd en dus verantwoordelijk is voor de problemen die hierdoor op de zzp-markt zijn ontstaan.
Bron: HeadFirst Source Group/Raet/zipconomy / https://www.flexmarkt.nl