Er is steun voor organisaties in het behouden van vrouwelijk talent door ze te verbinden en bekrachtigen in hun ambitie, tijdens en na de zwangerschap.
De online portal coacht de werkgever in de begeleiding van zwangere medewerkers en geeft inzicht in het hele proces, van de zwangerschapsmelding tot negen maanden na terugkeer binnen de organisatie. Aan de hand van praktische handvatten worden verschillende momenten ingepland om met de zwangere medewerker een open dialoog aan te gaan.

Speciale outdoor workouts stimuleren de (zwangere) medewerker tot het volgen van workouts en in de Be the Best You-training worden medewerkers gecoacht om een balans te vinden tussen werk, gezin en henzelf.

Veel gemiste kansen

Esther van Diepen, founder Mom In Balance, vertelt: ‘Omtrent zwangerschap op de werkvloer liggen nog veel gemiste kansen. Werkgevers weten vaak niet zo goed wat erbij komt kijken. Met goede communicatie en de juiste begeleiding behoud je vrouwelijk talent binnen de organisatie. Zo ontstond het idee om een online tool te ontwikkelen die leidinggevenden meer inzicht geeft in het hele zwangerschapstraject. Met SHE Performance kunnen we de werkgevers op eenvoudige wijze wegwijs maken in het gehele proces’.

Onderzoek 

SHE Performance is ontwikkeld op basis van extern onderzoek en recent eigen onderzoek op het gebied van gezondheid, welzijn en carrière. Volgens het onderzoek van TNO wordt een goede communicatie tussen werknemer en werkgever door alle partijen als belangrijkste factor genoemd om verzuim te voorkomen.

De werkgever wordt geadviseerd, naast voorlichting, werkbegeleiding en werkaanpassingen, actief contact met de werknemer te houden. Hierdoor wordt betrokkenheid gestimuleerd, wat de terugkeer na het bevallingsverlof makkelijker maakt. Tot slot blijkt sporten een gezonde balans te creëren in de eerste fase van het ouderschap in combinatie met een ambitieuze baan.

Discriminatie bij zwangerschap

De lancering van SHE Performance sluit aan op de landelijke campagne vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om zwangerschapsdiscrimininatie tegen te gaan. Hiermee worden werkgevers bewust gemaakt van mogelijke zwangerschapsdiscriminatie en worden ze gewezen op het talent dat ze daarmee mogelijk laten lopen.

De landelijke campagne is onderdeel van het actieplan zwangerschapsdiscriminatie met 13 maatregelen, waaronder voorlichting en continue aandacht voor arbeidsmarktdiscriminatie.

 

Bron: baaz.nl