Werkgevers- en werknemersverenigingen zijn behoorlijk uit elkaar gegroeid in de discussie over hoe het nu verder moet met de nieuwe regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). 

Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting waar vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers op uitnodiging van de Tweede Kamer spraken over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA).

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft al beloofd dat de wet tot tot 2018 niet wordt gehandhaafd, maar waarschuwt wel dat “kwaadwillenden” en “echte valsspelers” alsnog worden bestraft als zij de regels overtreden.

Maar ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP willen dat er in die periode helemaal niemand wordt aangepakt. Begrippen zoals “kwaadwillenden” zorgt voor nieuwe onzekerheid. “De huidige aanpak zorgt voor onvoldoende zekerheid om zzp’ers in te huren”, aldus Jeroen Lammers van VNO-NCW.

De werkgeversclubs willen dan ook dat de zelfstandigenwet twee jaar lang de ijskast in gaat. Tot die tijd mogen er aan opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes en naheffingen worden opgelegd door de Belastingdienst.

“Je moet eerst kijken naar de spijkers in de buitenband voordat je de binnenband plakt”, zegt Lammers.

Daarmee geeft hij aan dat eerst het arbeidsrecht moet worden aangepast. De bepalingen zijn ruim honderd jaar oud en al die tijd aangevuld met jurisprudentie. Het stelsel is te complex geworden om te kunnen bepalen wie er zzp’er is en wie niet, vinden de werkgevers.

Profiteurs

Het CNV ziet dat heel anders. Volgens de vakbond heeft de rechtspraak de afgelopen jaren duidelijk het verschil gedefinieerd tussen een werknemer in loondienst en een ondernemer. Een wetswijziging is dus niet nodig, maar handhaving juist des te meer.

“De boeven en profiteurs worden nu met rust gelaten. De uitbuiting gaat door en daarmee ook de sloop van het systeem”, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Bovendien verwijt het CNV de werkgevers dat zij nu zorgen voor onrust. Sommige opdrachtgevers weten heel goed dat ze in strijd met de regels gebruikmaken van schijnzelfstandigheid, beweert de werknemersorganisatie.

Limmen kreeg na afloop van het gesprek van de werkgeversdelegatie te horen dat hij “grote woorden” gebruikte.

Maar de FNV, de grootste vakbond, denkt er net zo over. “We staan achter de wet en handhaving ervan is cruciaal. Alleen daardoor komen schijnconstructies aan het licht”, zegt Mariette Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij de FNV. Zonder heldere afspraken vreest de vakbond voor uitbuiting en onderbetaling.

Veel onrust

De nieuwe zzp-wet zorgt sinds de invoering op 1 mei dit jaar voor veel onrust onder opdrachtgevers en opdrachtnemers. De Wet DBA moet ervoor zorgen dat beide partijen zekerheid vooraf hebben of iemand een zelfstandige is of eigenlijk een verkapt dienstverband heeft. In dat laatste geval moeten er premies worden afgedragen en vervallen belastingvoordelen.

Ook wordt er meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever gelegd, in tegenstelling tot de VAR-verklaring, de voorloper van de Wet DBA. Met modelcontracten wordt de arbeidsrelatie van tevoren vastgelegd, maar juist daarover bestaan veel vragen. Een aantal werkgevers heeft al laten weten daarom geen zzp’ers meer in dienst te nemen.

Volgens de Belastingdienst, die de overeenkomsten toets op de juiste criteria, zijn er momenteel 6.400 modelcontracten opgestuurd waarvan er nog 1.900 moeten worden beoordeeld.

Bron: http://www.nu.nl/