Op 24 februari 2017 tekenen negen werkgevers op het Haagse stadhuis een intentieverklaring om zich te committeren aan het bekend en bespreekbaar maken van mantelzorg op de werkvloer.

Werkgevers maken mantelzorg bespreekbaarHet gaat om Nationale Nederlanden, Holland Casino, De Haagse Hogeschool, Haaglanden Medisch Centrum, PEP Den Haag, Woonzorgcentrum Haaglanden, ’s Heerenloo, Xtra en Florence.

Voorbeeldrol mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Karsten Klein (Wethouder Zorg): “Deze organisaties vervullen een voorbeeldrol voor andere werkgevers in Den Haag en tonen vooruitstrevend en  aantrekkelijk werkgeverschap. Aandacht, begrip en samen zoeken naar oplossingen, zijn de kernwoorden van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Door hieraan invulling te geven, verdienen deze werkgevers de Erkenning die is geïnitieerd door het ministerie van VWS en SZW. Gemeente Den Haag faciliteert door hen in het traject naar de Erkenning advies, ondersteuning en begeleiding van stichting Werk&Mantelzorg  aan te bieden.”

Werk en mantelzorg

Met het tekenen van de intentieverklaring bekrachtigen de werkgevers hun deelname aan het project ‘Werk en Mantelzorg’ van gemeente Den Haag. Dit project is bedoeld om organisaties in de gemeente te informeren en adviseren in hoe werknemers die mantelzorgen, gezond aan het werk te houden. Doel is om de bekendheid en de bespreekbaarheid van oplossingen op de werkvloer én daarbuiten, te verhogen. Gemeente Den Haag geeft het goede voorbeeld met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid voor haar eigen werknemers. In 2014 ontving zij de Erkenning voor mantelzorg-vriendelijk werkgeverschap. De gemeente zet zich nu in om de aandacht van werkgevers in de gemeente  op dit thema te vestigen.

Wat levert mantelzorgvriendelijk beleid op?

In Nederland hebben meer dan 200 koplopers al deze Erkenning ontvangen. Grote organisaties zoals Microsoft, Achmea, de Belastingdienst en KPN. Gemeenten zoals Den Haag, Amersfoort, Enschede. Maar ook kleine en middelgrote organisaties die het belang zien van een goede werk privé balans, zoals Vos Techniek en Renault Nederland.  Als voordelen benoemen zij een lager ziekteverzuim en uitval en een hogere productiviteit, vitaliteit en tevredenheid. Ook noemen sommigen het positieve effect voor hun imago en positie op de arbeidsmarkt.

1 op 6 medewerkers mantelzorger

Mantelzorg (langdurige en onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulp-behoevende naaste) wordt steeds belangrijker. Op dit moment is 1 op de 6 werknemers in Nederland mantelzorger (SCP, 2016). In de zorg verleent al 1 op de 4 werknemers naast hun baan mantelzorg. De komende tien jaar zal het aantal mantelzorgers waarschijnlijk verdubbelen.  Het is daarom belangrijk goede mogelijkheden te bieden om werk en mantelzorg te combineren.

 

Bron: PW De Gids