sociale mediaBijna de helft van de sollicitanten wil solliciteren via een mobiel of tablet. Maar HR is daar vaak (nog) niet op voorbereid.

Solliciteren via een smartphone of tablet: de helft van de sollicitanten vindt dat handig. En 44 procent gaat dat ook daadwerkelijk doen. HR weet dat ze daar ‘iets mee moet’, maar loopt in veel gevallen nog achter op de wensen van de sollicitant.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Het bedrijf onderzocht de sollicitatiewensen van de 619 sollicitanten. Ook vroeg het 318 HR-afdelingen of zij daarmee in de pas lopen. Het merendeel daarvan had een leidinggevende functie.

 

Kwart van werkgevers is voorbereid

Bij 84 procent van de Nederlandse HR-managers speelt mobiele werving daadwerkelijk een rol in het bedrijf. Het bewustzijn is er in ieder geval. Werving en sollicitatie wordt steeds vaker toegankelijk gemaakt voor mobiele telefoons en tablets.

Toch blijkt dat slechts een kwart van de bedrijven een daadwerkelijk een mobielvriendelijke website heeft. Ongeveer een vijfde van de HR-managers hanteert mobielvriendelijke wervingsprocedures. Mobiel solliciteren kan bij die bedrijven via een mobielvriendelijk online sollicitatieformulier (37 procent).

Leestip: Helemaal mobiel vriendelijk solliciteren: lees het artikel Solliciteren via een appje

Kwart werkgevers voorbereid op sollicitatie via mobieltje

Ook biedt 29 procent van de werkgevers een ‘one click’-toepassing voor sollicitatie. Denk aan een ‘Solliciteer direct’-button, waarmee de persoonlijke gegevens door het platform worden verstuurd naar de werkgever. Een derde heeft een combinatie van beide.

Ter vergelijking met de praktijk: uit eigen statistieken weet Indeed dat 57 procent van het verkeer op hun website afkomstig van een smartphone of tablet. Met dat soort cijfers lopen Nederlandse werkgevers nu achter.

… en nu aan de slag!

Gaat u daadwerkelijk aan de slag met het mobielvriendelijk maken van uw sollicitatieprocedure? Indeed geeft u nog wat informatie om te overwegen. Hierbij nog een aantal wensen en gegevens van sollicitanten.

  • De voorkeur voor mobiel solliciteren geldt vooral voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar, en minder voor ouderen van 45 tot en met 65 jaar (59 procent tegenover 42 procent).
  • Zo’n 22 procent van de ondervraagden verwacht daarvoor een ‘one click’-toepassing.
  • Dertig procent van de sollicitanten vult liever zelf de benodigde gegevens in op een mobielvriendelijk sollicitatieformulier.
  • 44 procent ziet graag een combinatie van ‘one click’ en een invulformulier.

bron: http://www.pwdegids.nl