De afgelopen jaren verschenen tientallen onderzoeken dat (ook) HR-professionals eigenlijk best een andere baan zouden willen. Maar willen we die stap ook daadwerkelijk zetten, dan is het handig om een paar dingen op een rijtje te hebben. Bijvoorbeeld ons LinkedIn-profiel.

In een video-interview dat mede-oprichter van LinkedIn Reid Hoffman onlangs gaf, vertelde hij over een aantal van de grootste fouten die hij mensen ziet maken met hun LinkedIn-profiel. Met zijn vier belangrijke tips, kun je ervoor zorgen dat jouw LinkedIn-profiel wél opvalt.

Tip 1: Zorg dat je gevonden wordt

“We leven in een netwerksamenleving. Dus wat is je strategie om gevonden te worden? Je weet één ding zeker: op dit moment is iemand op zoek naar jóuw talenten, maar hij kan je nog niet vinden. Zorg ervoor dat je gevonden kan worden.”

Zijn tip is: vul je profiel zo volledig mogelijk in. Hoe meer informatie het bevat wat je kunt en weet, hoe groter de kans is dat je gevonden wordt door degene die jou nu aan het zoeken is.

Tip 2: Heb een doel!

Volgens Hoffman moet je een doel hebben met je LinkedIn-profiel. “Heb je ideale werkgever of klant voor ogen, en schrijf je profiel voor hem! Identificeer je doel en schrijf je tekst zo dat het voor hém opvalt.”

Dit is de sleutel: het gaat er op LinkedIn niet om een lange lijst te maken met je werkhistorie. Waar het om gaat is dat je laat zien dat je met jóuw competenties iets kunt bijdragen aan de professionele doelen van je favoriete klant. “Schrijf je profiel vanuit het gezichtspunt van mensen die jou zoeken, en schrijf het zo dat ze denken: hé, met die zou ik wel eens een praatje willen maken.”

Tip 3: Wees uniek!

Hoewel LinkedIn een zakelijke website is, is het niet de bedoeling om alle persoonlijke dingen weg te laten. In élke sector willen mensen graag samenwerken met andere mensen. Niet met robots, maar met mensen. Dus als je LinkedIn-profiel een standaard opsomming bevat van data en adressen, dan voelen andere mensen niet direct het verlangen om met je in contact te komen. “En zet dan niet alleen wat hobby’s neer, maar beschrijf ook elders wat je enthousiast maakt in een bepaalde functie.”

Tip 4: Zorg voor sociaal kapitaal

Een van de meest onderschatte instrumenten op LinkedIn zijn endorsements en aanbevelingen. Ze werken zo goed omdat er een naam en foto bij staat, wat een stimulans is om echt eerlijk te zijn. Wanneer iemand op je profiel komt – en je een zakelijk voorstel wil doen – en ziet dat andere mensen eerder óók al tevreden over je waren, dan is de kans veel groter dat iemand overstag gaat.

Bron: http://www.penoactueel.nl