Maar liefst de helft van alle Nederlandse mannen is zo gehecht aan de zekerheden van een vaste baan, dat het een obstakel vormt om te gaan ondernemen. Bij de vrouwen is dit veertig procent. Dit blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder 1048 respondenten. In totaal koestert één op de drie Nederlanders de ambitie om te ondernemen.

“Er lopen nog veel mensen rond met de ambitie om voor zichzelf te beginnen. Dit betekent dat de groei van het aantal zzp’ers nog niet over het hoogtepunt heen is,” geeft Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo aan. “Vrouwen werken over het algemeen vaker parttime, waardoor de man vaker hoofdverdiener is. Mannen voelen daarom misschien minder ruimte om te gaan ondernemen, aangezien ze financiële zekerheid moeten bieden.”

Regelgeving belemmert ambities

Niet alleen is de zekerheid van een vaste baan een obstakel om de sprong naar ondernemerschap te wagen, ook kijkt één op de vier Nederlanders er tegenop om zonder collega’s te werken. Dertig procent van de Nederlanders vreest bovendien de (te ingewikkelde) regelgeving. Den Ronden: “Met het afschaffen van de VAR en het invoeren van de Wet DBA, is er veel veranderd voor zzp’ers. Deze wijzigingen werpen blijkbaar een drempel op om te ondernemen. Dat kan niet de bedoeling geweest zijn, lijkt me.”

Ondernemerschap wordt steeds belangrijker

Dat zoveel mensen beren op de weg zien tot het ondernemerschap, is opvallend. Zeventig procent van de Nederlanders verwacht namelijk dat ondernemerschap steeds belangrijker wordt en maar liefst tachtig procent verwacht dat ondernemerschap ook in een vaste baan belangrijker wordt. Daarmee lijkt er consensus dat ondernemen belangrijker wordt, zo blijkt ook uit het gegeven dat de helft aangeeft dat Nederlanders meer zouden moeten ondernemen.

De hang naar ondernemerschap lijkt voor een groot deel geboren uit noodzaak. Ongeveer veertig procent verwacht namelijk als zzp’er of flexwerker te moeten gaan werken doordat vaste banen verdwijnen. “Er is dan ook geen gebrek aan besef van de veranderende arbeidsmarkt; we zitten in een transitie van vast naar flex en zzp en die transitie is zichtbaar. Is het daarom niet tijd om in het onderwijs aandacht te besteden aan ondernemerschap, zodat leerlingen en studenten voorbereid zijn op de toekomst die hun wacht?” besluit den Ronden.

Bron: http://www.hrpraktijk.nl